Razlozi za kupovinu ekohrane
Ako ste u nedoumici da li kupovati ekološki proizvedene namirnice - zbog cijene ili jednostavno mislite da je to sve isto (po principu hrana je hrana), evo nekoliko razloga koji će vas možda navesti da ipak promislite o tome kakvu hranu jedete.
Eko hrana je:
Eko hrana je:
- kvalitetnija i zdravija - sadrži veće količine vitamina, minerala i antioksidansa U prosjeku eko hrana sadrži veće koncentracije vitamina C, esencijalnih minerala kao što je kalcij, magnezij, željezo i krom, kao i antioksidanse koji su važni u borbi protiv kanceroznih oboljenja
Npr. eko mlijeko sadrži oko 70% više esencijalnih omega 3 masnih kiselina u odnosu na konvencionalno mlijeko, te značajno više vitamina E, A (beta karoten) i određenih antioksidansa.
Desetogodišnje istraživanje pokazalo je da ekološke rajčice imaju gotovo dvostruko veće količine antioksidansa flavonida koji štiti srce. - ukusnija
Ekološki uzgajano voće i povrće raste sporije i sadrži manji postotak vode što doprinosi punijem okusu. - bez štetnih i otrovnih tvari (ostataka pesticida, nitrata, teških metala)
Upotreba pesticida zabranjena je u eko poljoprivredi. Preko 311 pesticida rutinski se koristi u konvencionalnoj poljoprivredi, a ostaci su često prisutni u konvencionalnoj hrani. Ispitivanje u Velikoj Britaniji u 2005. godini pokazalo je da više od 40% konvencionalno uzgojenog i proizvedenog voća, povrća i kruha je sadržavalo pesticide. Za pojedino voće rezultati su bili puno gori pa su pesticidi detektirani u svim narančama, u 90% kruha, 72% grožđa i 95% krušaka.
Konvencionalna jabuka prska se i do 16 puta sa 36 različitih kemikalija. Britanska vlada pronašla je ostatke pesticida u čak 80% uzoraka! - bez nepotrebnih lijekova i hormona
Antibiotici koji se rutinski dodaju životinjskoj hrani da bi ubrzali rast povezani su otpornošću na bakterije u ljudi na isti ili srodan antibiotik. - bez opasnih aditiva
Samo 32 od ukupno 290 aditiva koji su dodaju hrani, dozvoljeni su unutar EU za eko hranu (nisu dozvoljeni npr. hidrogenizirana masnoća, aspartam-umjetni zaslađivač te monosodium glutamat koji uzrokuju razne zdravstvene probleme. - bez GMO
Genetski preinačeni usjevi i sastojci nisu dozvoljeni u ekološkoj poljoprivredi. - prikladnija za preradu (zbog većeg sadržaja suhe tvari) i skladištenje (zbog manje količine vode te slabije enzimatske i mikrobiološke aktivnosti)
- bolja za okoliš i prirodu
Eko poljoprivreda uzrokuje znatno manja onečišćenja vode, zraka i tla, emitira manje stakleničkih plinova, podržava biološku i krajobraznu raznolikost - ima visoke standarde proizvodnje Eko hrana dolazi iz provjerenih izvora. Ekološka proizvodnja je u sustavu nadzora što znači da na tržište dolaze samo certificirani eko proizvodi koji su prošli sve potrebne kontrole.
- ima visoku društevno-ekonomsku vrijednost
Nema skrivenih troškova.Prilikom proizvodnje, prerade i prodaje nastoje se uspostaviti korektni odnosi gdje je rad svakog pojedinca pravedno vrednovan i nagrađen.