EKOHRANA
  • Home
  • Za proizvođače
    • Što je ekopoljoprivreda?
    • Koraci do eko-znaka
    • Preusmjerenje na ekopoljoprivredu
    • Korovi
    • Zaštita bilja
    • Stočarstvo
    • Voćarstvo
    • Vinogradarstvo
  • Za potrošače
    • Što je ekohrana?
    • 10 razloga za ekohranu
    • Zašto je ekohrana skuplja?
    • Da li je eko stvarno eko?
    • Upoznajte ekopoljoprivrednike >
      • Eko Rosipal
      • Eko Hujić
      • Eko Rendulić
      • Eko Elez
    • Gdje kupiti ekohranu?
    • Otpad od hrane
  • Za djecu i mlade
    • Imam pravo jesti zdravo!
    • Igre
  • Publikacije i video
  • O nama

Razlozi za kupovinu ekohrane

Ako ste u nedoumici da li kupovati ekološki proizvedene namirnice - zbog cijene ili jednostavno mislite da je to sve isto (po principu hrana je hrana), evo nekoliko razloga koji će vas možda navesti da ipak promislite o tome kakvu hranu jedete.

Eko hrana je:
  • kvalitetnija i zdravija - sadrži veće količine vitamina, minerala i antioksidansa U prosjeku eko hrana sadrži veće koncentracije vitamina C, esencijalnih minerala kao što je kalcij, magnezij, željezo i krom, kao i antioksidanse koji su važni u borbi protiv kanceroznih oboljenja
    Npr. eko mlijeko sadrži oko 70% više esencijalnih omega 3 masnih kiselina u odnosu na konvencionalno mlijeko, te značajno više vitamina E, A (beta karoten) i određenih antioksidansa.
    Desetogodišnje istraživanje pokazalo je da ekološke rajčice imaju gotovo dvostruko veće količine antioksidansa flavonida koji štiti srce.
  • ukusnija
    Ekološki uzgajano voće i povrće raste sporije i sadrži manji postotak vode što doprinosi punijem okusu.
  • bez štetnih i otrovnih tvari (ostataka pesticida, nitrata, teških metala)
    Upotreba pesticida zabranjena je u eko poljoprivredi. Preko 311 pesticida rutinski se koristi u konvencionalnoj poljoprivredi, a ostaci su često prisutni u konvencionalnoj hrani. Ispitivanje u Velikoj Britaniji u 2005. godini pokazalo je da više od 40% konvencionalno uzgojenog i proizvedenog voća, povrća i kruha je sadržavalo pesticide. Za pojedino voće rezultati su bili puno gori pa su pesticidi detektirani u svim narančama, u 90% kruha, 72% grožđa i 95% krušaka.
    Konvencionalna jabuka prska se i do 16 puta sa 36 različitih kemikalija. Britanska vlada pronašla je ostatke pesticida u čak 80% uzoraka!
  • bez nepotrebnih lijekova i hormona
    Antibiotici koji se rutinski dodaju životinjskoj hrani da bi ubrzali rast povezani su otpornošću na bakterije u ljudi na isti ili srodan antibiotik.
  • bez opasnih aditiva
    Samo 32 od ukupno 290 aditiva koji su dodaju hrani, dozvoljeni su unutar EU za eko hranu (nisu dozvoljeni npr. hidrogenizirana masnoća, aspartam-umjetni zaslađivač te monosodium glutamat koji uzrokuju razne zdravstvene probleme.
  • bez GMO
    Genetski preinačeni usjevi i sastojci nisu dozvoljeni u ekološkoj poljoprivredi.
  • prikladnija za preradu (zbog većeg sadržaja suhe tvari) i skladištenje (zbog manje količine vode te slabije enzimatske i mikrobiološke aktivnosti)
  • bolja za okoliš i prirodu
    Eko poljoprivreda uzrokuje znatno manja onečišćenja vode, zraka i tla, emitira manje stakleničkih plinova, podržava biološku i krajobraznu raznolikost
  • ima visoke standarde proizvodnje Eko hrana dolazi iz provjerenih izvora. Ekološka proizvodnja je u sustavu nadzora što znači da na tržište dolaze samo certificirani eko proizvodi koji su prošli sve potrebne kontrole.
  • ima visoku društevno-ekonomsku vrijednost
    Nema skrivenih troškova.Prilikom proizvodnje, prerade i prodaje nastoje se uspostaviti korektni odnosi gdje je rad svakog pojedinca pravedno vrednovan i nagrađen.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.